Text Box:

Topografia este stiinta care se ocupa cu studiul instrumentelor si metodelor utilizate in ridicarile topografice cu scopul intocmirii planurilor topografice. Cu alte cuvinte, obiectul topografiei il constituie ridicarea in plan a unor suprafete terestre. De mentionat ca masuratorile acestea se fac pe suprafete restranse si drept urmare ele nu sunt afectate de influenta curburii Pamantului, iar calculele se realizeaza cu ajutorul matematicilor inferioare.

 


Rezultatul ridicarilor topografice este planul topografic, pe care elementele de pe suprafata topografica sunt reprezentate prin proiectiile lor orizontale, micsorate conventional. Punctele de pe suprafata terestra sunt redate pe planul cu doua dimensiuni, prin cele trei coordonate X, Y si H, adica atat in plan, cat si in spatiu sau altimetric.

 

Denumirea meseriei pe care o practicau cei care

masurau terenurile apare pentru prima data la

romani, si anume agrimensura, iar cei care o

practicau se numeau agrimensori.

 

Topografia este una dintre cele mai importante arte practicate de oameni din cele mai vechi timpuri deoarece era necesara trasarea granitelor si  divizarea terenului.Topografia continua sa joace un rol extrem de important in foarte multe arii ale  ingineriei. De exemplu , topografii sunt solicitati  sa proiecteze, construiasca si sa verifice autostrazi,drumuri,cladiri, cai ferate, tuneluri, canale, constructii, terenuri, etc.

NO PICTURE AVAILABLELOADING...
ToPoSMART GruP