LOADING...
Text Box: Text Box:

                                                                                                                                  

Sistemul de localizare globala, cunoscut sub denumirea de GPS, este singurul sistem de navigare prin satelit complet functional al Pamantului.

 

 

Satelitii GPS inconjoara pamantul de doua ori pe zi, pe orbite foarte precis determinate si transmit semnale/informatii catre statiile terestre. Receptoarele GPS culeg aceste informatii si folosesc triangulatii pentru a calcula localizarea exacta a utilizatorului. Mai exact, receptorul GPS compara timpii de transmisie a semnalului de la satelit si receptionare a acestuia. Diferenta de timp este folosita de catre receptorul GPS pentru calculul distantei la care se gaseste satelitul. In continuare, folosind masuratori de distanta pentru mai multi sateliti, receptorul poate determina localizarea exacta a utilizatorului si o afiseaza pe display.

 

Ideea pentru sistemul GPS a aparut cand rusii au lansat primul Sputnik in 1957. O echipa de cercetatori americani condusi de dr. Richard B. Kershner monitorizau transmisiunile radio ale lui Sputnik. Ei au descoperit ca, datorita efectului Doppler, frecventa semnalului transmis de Sputnik era mai mare cu cat satelitul se apropia si mai mica pe masura ce se departa de ei. Si-au dat seama ca din moment ce isi stiau locatia exacta pe glob, puteau afla pozitia satelitului pe orbita masurand distorsiunea Doppler. A mai fost doar o chestiune de logica pentru a realiza ca si invers era valabil; daca pozitia satelitului era cunoscuta, atunci puteau afla coordonatele locului in care se aflau pe Pamant.

 

 

 

 

 

NO PICTURE AVAILABLEToPoSMART GruP